Egyesek számára ez olyan egyszerű lehet, mint az elégtelen vízbevitel

Egyesek számára ez olyan egyszerű lehet, mint az elégtelen vízbevitel

egészségügyi rendszert, és negatívan befolyásolják sok ember életminőségét. Azonban milyen mögöttes állapotok lehetnek a székrekedés tünete annak, hogy orvosi ellátásra van szükség? Egyes gyakori állapotok és mások, amelyek nem olyan gyakoriak, székrekedéshez vezethetnek.

Vakbélgyulladás

A vakbélgyulladás gyakori akut sebészeti állapot, amikor a vakbél begyullad. A betegek körülbelül 50%-a klasszikus fájdalmat kap a jobb alsó hasban. Ez azonban nem mindig fordul elő, és a székrekedés, az étvágycsökkenés vagy az étvágytalanság, valamint a láz lehet az egyetlen jel.

Divertikulitisz

A divertikulumban kis dudoros tasakok képződnek, leggyakrabban a vastagbélben (vastagbélben). A legtöbb embernél nem okoznak problémát, de néhány kiválasztottnál ezek a tasakok begyulladhatnak, ami divertikulózist okozhat. Ha ezek a vakon végződő területek megfertőződnek, divertikulitisz alakul ki. Jelentős hányingert, hasfájást és székrekedést okozhat (a betegek körülbelül 14%-ánál). Mások azonban hasmenést, hányást és lázat mutathatnak.

Megacolon

A megakolon a vastagbél tágulására (kiszélesedésére) utal. Általában a perisztaltika (a GI megfelelő mozgása) hiánya kíséri, ami azt jelenti, hogy a vastagbél nem húzódik össze megfelelően, és a széklet ott ül. Emiatt a bél kitágul, a széklet ott ül, és nehezíti a székletürítést. Általában ez az állapot gyermekkorban kezdődik, és a hosszan tartó székrekedés a probléma első tünete. Különféle okok, beleértve a veleszületetteket is, vezethetnek ehhez az állapothoz.

Elzáródott bél

Azoknál az embereknél, akik korábban hasi műtéten, például C-metszeten estek át, összenövések alakulhatnak ki. Mások lenyelhetnek valamit, amit nem kellene, ami elakad. Az elzáródás émelygést, hányást, hasi fájdalmat és puffadást (gyakran a has látható feszülését) okozhat. Ha az elzáródás teljes, székrekedés léphet fel. De a székrekedés nem mindig jelent akadályt. Tehát ez csak tünet, nem diagnózis. Tehát attól, hogy székrekedése van, és még soha nem volt ilyen, még nem jelenti azt, hogy valami komoly, például elzáródása van. Mielőtt elhamarkodott következtetéseket vonna le, forduljon egészségügyi szolgáltatójához.

Terhesség

Egyes nők a terhesség alatt székrekedést okozhatnak. A magzat teret foglaló jelenléte, a hasi szervekre nehezedő nyomás és e szervek áthelyezése, hogy helyet adjanak a növekvő méhnek, nyilvánvaló okai annak, hogy a székletürítés nehézséget jelenthet terhesség alatt.

Egyéb okok

A sérvek és az elektrolit-egyensúlyzavarok, különösen az alacsony magnézium-, alacsony kálium- és magas kalciumszintről ismert, hogy székrekedéshez vezetnek.

De ez nem kimerítő lista. Ne feledje, hogy a székrekedés nem azonnali életveszélyes, bár lehet, hogy nyomorultul érzi magát. Ez azonban néha komolyabb, potenciálisan életveszélyes problémát jelenthet. Győződjön meg arról, hogy kezelőorvosa ne csak vállat vonjon félre aggodalmáról, és egyszerűen azt mondja, hogy adjon több rostot az étrendjéhez, vagy igyon több vizet.

A székrekedés többtényezős

A székrekedés sokak számára valóság. Egyesek számára ez olyan egyszerű lehet, mint az elégtelen vízbevitel. Mások számára ez az étrendi választásokhoz kapcsolódik. Ennek ellenére másoknak emésztőrendszeri betegségek, például IBS-C, idiopátiás székrekedés vagy GI motilitási zavarok állhatnak a háttérben. Az októl függetlenül a székrekedés zavaró lehet. Nincs mindenki számára megfelelő terápia sem. Tehát, csak azért, mert a megnövekedett rost segít egy barátnak, még nem jelenti azt, hogy az Ön számára is működni fog.

Tipp
Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával a székrekedés pontos diagnózisának biztosítása érdekében, és ha igen, tájékozódjon a székrekedés kezelésének lehetőségeiről.

Győződjön meg arról, hogy orvosa kellő gondossággal jár el, és megvizsgálja a tünetek lehetséges egyéb okait, amelyek beavatkozást igényelhetnek. A székrekedés sokak számára élethosszig tartó küzdelem lehet, ezért elengedhetetlen a megfelelő diagnózis.

Amerikaiak milliói szednek naponta kiegészítőket, például vitaminokat és probiotikumokat. Egyes termékek nem veszik a fáradságot, hogy felsorolják a lejárati dátumokat, de továbbra is biztonságos-e szedni azokat, akik igen? A rövid válasz valószínűleg igen. Idővel azonban a termék ereje csökkenni fog, elveszítve az erejét és hatékonyságát.

A legfontosabb elvitelek:

  • Az amerikai felnőttek több mint 75%-a napi egy vagy több étrend-kiegészítőt szed.
  • A lejárati idő utáni étrend-kiegészítő bevétele nem feltétlenül káros. Ennek ellenére a különféle étrend-kiegészítők ereje idővel csökken, és a lejárati időn túli bevételük nem biztos, hogy hasznos az egészségére.
  • Az Egyesült Államok étrend-kiegészítő iparát nem szabályozzák ugyanolyan magas színvonalon, mint a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszereket.
  • Az FDA csak a gyártás után felügyeli ezeket az árukat. Ezért a gyártók felelősek a kiegészítők biztonságáért.
  • Fontolja meg az USP által ellenőrzött jelzéssel vagy ConsumerLab.com pecséttel ellátott termékeket, hogy növelje a tisztaság esélyét és csökkentse a kiválasztott termékek szennyeződési kockázatát.

Az Egyesült Államokban nem szabályozzák olyan szigorúan a kiegészítőket, mint kellene, és a lejárati dátumok sem kötelezőek. Bölcsen válassza ki termékeit, és kétszer is gondolja meg, hogy nem vesz-e el lejárt termékeket.

Szedhetsz lejárt kiegészítőket?

Az egyszerű válasz igen. Bár kétséges, hogy a lejárt szavatosságú termék ártalmas lesz-e a bevételével, elveszítheti a hatékonyságát. Emiatt előfordulhat, hogy nem elég erős ahhoz, hogy biztosítsa Önnek azt a vitamint vagy kapcsolódó kiegészítőt, amelyre támaszkodik. Ha Ön terhes, és szülés előtti vitaminokat szed, akkor nem szeretne lejárt vitaminokat bevenni, ha esetleg elvesztette hatását. Ezzel kockáztatná születendő babája egészségét. Fontolja meg a születés előtti vitaminok és folsav-kiegészítések használatát, amelyek segítenek megelőzni a neurális cső születési rendellenességeit.

Ha egy vállalat időt szán a lejárati dátum feltüntetésére a terméken, akkor rendelkeznie kell olyan hatékonysági adattal, amely arra utal, hogy a felcímkézett összetevő mennyisége egy meghatározott ideig a termékben marad. Miért vegyen be étrend-kiegészítőt, ha az nem olyan erős? Az előnyök biztosítása érdekében olyan termékeket vegyen, amelyek lejárt és még nem jártak le.

FDA kiegészítési előírások

A Szövetségi Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) szigorú előírásokkal rendelkezik, amelyek felügyelik a vényköteles és vény nélkül kapható (OTC) gyógyszereket és a különféle orvosi eszközöket. Világszerte az Egyesült Államok gyógyszer-jóváhagyási eljárása az egyik legköltségesebb és legösszetettebb eljárás hírében áll. A gyógyszereket és az oltásokat gyakran hagyják jóvá Európában és más országokban hónapokkal-évekkel azelőtt, hogy az Egyesült Államokban jóváhagynák őket.

Az amerikai kiegészítőknek azonban nem kell alávetni ezt a szigorú jóváhagyási típust. A gyógyszerekkel kapcsolatban az FDA-nak biztosítania kell a termékek biztonságosságát, mielőtt engedélyezné a használatukat. A kiegészítők esetében azonban a gyártó felelős a termékbiztonságért.

A táplálékkiegészítők pontosan ezt jelentik – az étrend kiegészítésére használják őket. Élelmiszer-kiegészítőként az FDA-kiegészítők szabályozása a kiegészítőkben engedélyezett összetevőkre összpontosít, és meghatározza azokat a konkrét állításokat, amelyek egy adott összetevőre vagy termékre vonatkozhatnak, vagy nem. Ezenkívül az FDA szabályozza ezeknek a termékeknek a címkézését, hogy biztosítsa többek között a tápértékre vonatkozó információkat és a lehetséges allergéneket. Végül, az FDA felügyeli a káros mellékhatásokat és az ezen eseményeknek a kiegészítőkre vonatkozó jelentésére vonatkozó szabályokat.

Amit figyelembe kell venni a kiegészítők használata előtt:

A Tanács a Felelős Táplálkozásért (CRN) szerint az amerikai felnőttek több mint 75%-a szed étrend-kiegészítőket – leggyakrabban ásványi anyagokat és vitaminokat. Ez az USA lakosságának nagy része. Ha tudja, hogyan kell ezeket a termékeket biztonságosan fogyasztani, megóvhatja egészségét.

Harmadik féltől származó tesztelő programok

Az FDA forgalomba hozatalt követő felügyeleti rendszerének hátránya, hogy csak a címkén szereplőt lehet tesztelni. Harmadik felek csoportjai értékelik a termékeket, segítve annak biztosítását, hogy az, aminek a termékben lennie kell, valóban benne van és a palackon feltüntetett mennyiségben.

De mi a helyzet azokkal a dolgokkal, amelyek nincsenek a címkén? Ellentétben a receptekkel és a kapcsolódó termékekkel, a kiegészítőknél nagyobb valószínűséggel maradnak szennyeződések vagy összetevők a címkéről. Általában a harmadik fél által tesztelt termékek használata biztonságosabb lehet, mint a nem tesztelt termékek.

Például egy USP által ellenőrzött jelzéssel ellátott termék kiválasztása garantálja, hogy azt kiértékelték, és biztosítják, hogy minden felcímkézett összetevő a várt mennyiségben megtalálható legyen. Ezenkívül ezek a termékek nem mutatnak szennyeződést – nincsenek jelen baktériumok vagy más, a listán nem szereplő anyagok.

Ezenkívül a ConsumerLab.com pecséttel ellátott termékek címkéjén azt jelenti, hogy a terméket független vizsgálatnak vetették alá, összehasonlították és összehasonlították a hasonló termékekkel. Felmérik a szennyeződést, és megbizonyosodnak arról, hogy az összetevők címkéjén felsoroltak szerepelnek a termékben.

Megjegyzés
Az USP által ellenőrzött jelzéssel vagy ConsumerLab pecséttel ellátott termék kiválasztása azt jelenti, hogy a termék kiváló minőségűnek minősül, és nem valószínű, hogy szennyezett vagy romlott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a termék valóban segíti az egészséget.

A lejárati dátum még mindig számít

Különféle dátumok szerepelhetnek a terméken. A „minősségi dátumtól” a „felhasználhatósági dátumig” a „gyártási dátumig”. A törvény nem írja elő, hogy a kiegészítőknek lejárati dátumuk legyen. Ennek ellenére a legtöbb terméken fel van tüntetve a lejárati dátum vagy a gyártási dátum. A törvény szerint a kiegészítőknek legalább annyit kell tartalmazniuk, amennyi minden felsorolt ​​összetevő a címkén szerepel.

Ha egy cég megadja a lejárati dátumot, akkor az adott mennyiségben feltüntetett összetevőnek legalább a lejárati dátumig meg kell maradnia. Mivel egyes termékek ereje és hatékonysága idővel csökken, mint például a vízben oldódó vitaminoké, a vállalat növelheti az összetevők teljes mennyiségét, hogy megfeleljen a törvényeknek. Más szóval, ha a terméket a lejárati idő előtt bármikor tesztelik, akkor is tartalmaznia kell a címkén feltüntetett mennyiségű terméket.

Kiegészítő eltarthatósági ideje

Amikor meggondoljuk, mi történhet, ha egy termék lejár, a potencia elvesztésére gondolunk. Ha a hatékonyság nem 100%-os, akkor a termék nem árt nekünk, de nem is segít. Ezen túlmenően, bizonyos termékeknél megnőhet a szennyeződés kockázata, minél idősebbek.

Az étrend-kiegészítők, különösen a probiotikumok, a hűtést igénylő termékek, valamint a folyékony vagy olajalapú termékek idővel nagyobb valószínűséggel szennyeződnek.
További információért látogasson el a https://dietoll-official.top/hu-bevezetes-a-keto-dietaba/ oldalra.