Antihistaminske tablete protiv alergije uzimajte samo kada mislite da su vam potrebne

Antihistaminske tablete protiv alergije uzimajte samo kada mislite da su vam potrebne

Neki su napravljeni za dom i mogu pročistiti cijelu prostoriju, dok osobni pročistači zraka mogu biti prijenosni ili nosivi. Kućni pročistači zraka općenito rade tako da uvlače kontaminirani zrak i propuštaju ga kroz niz filtara ili drugih tehnologija čišćenja koje uklanjaju čestice zagađivača i alergene iz zraka, a zatim ispuštaju pročišćeni zrak natrag u svemir. Specifične metode koje se koriste za čišćenje zraka mogu varirati, ali često uključuju kombinaciju sljedećeg:

 • Fizička filtracija. To uključuje hvatanje čestica, poput prašine i peludi, na filtarskom materijalu. Filtar djeluje kao barijera, sprječavajući da se čestice ispuste natrag u zrak.
 • Adsorpcija. Adsorpcija koristi poseban filtar napravljen od materijala (kao što su filtri s aktivnim ugljenom) koji privlači i zadržava čestice i plinove kako bi uhvatio zagađivače poput hlapljivih organskih spojeva (VOC) i mirisa. Filtri s aktivnim ugljenom mogu pretvoriti ugljični monoksid u manje štetan ugljični dioksid.
 • Elektrostatsko privlačenje. Elektrostatički pročistači zraka stvaraju naboj oko čestica pomoću električno nabijene ploče ili drugih komponenti. Ovaj proces, nazvan ionizacija, proizvodi nabijene čestice, nazvane ioni, koje se vežu za čestice u zraku. Oni rade protiv prašine, peludi i dlake kućnih ljubimaca tako što ih hvataju u filtar.
 • Fotokatalitička oksidacija. Ovaj proces koristi svjetlost za razgradnju zagađivača kao što su VOC u bezopasne tvari.

Jesu li nosivi pročistači zraka učinkoviti?

Nosivi pročistači zraka, poznati i kao osobni pročistači zraka, uređaji su koji se nose oko vrata ili pričvršćeni na ruksak ili torbicu.

Učinkovitost nosivih pročistača zraka tema je stalne znanstvene rasprave. Na primjer, studija iz 2020. pokazala je da nosivi pročistač zraka s HEPA filtrom i filtrom s aktivnim ugljenom smanjuje izloženost dušikovom dioksidu (NO2) i finim česticama (PM2,5). Međutim, sudionici nisu primijetili poboljšanje u plućnom zdravlju, tako da nije jasno imaju li nosivi pročistači zraka stvarne zdravstvene prednosti čak i ako su učinkoviti u smanjenju onečišćenja u zraku.

Učinkovitost nosivih pročistača zraka može ovisiti o nekoliko čimbenika, uključujući dizajn i kvalitetu uređaja, vrstu filtra koji se koristi i razinu onečišćenja u zraku.

Što pročistači zraka filtriraju?

Pročistači zraka mogu filtrirati širok raspon onečišćenja, uključujući:

 • Određena stvar. To uključuje čestice prašine, pelud, životinjske alergene iz zraka (kao što je dlaka kućnih ljubimaca) i spore plijesni koje mogu uzrokovati alergije ili potaknuti simptome astme.
 • Hlapljivi organski spojevi (VOC). To su plinovi koje ispuštaju proizvodi kao što su boje, sredstva za čišćenje kućanstva (osobito sredstva za dezinfekciju) i namještaj.
 • Bakterije i virusi. Pročistači zraka mogu pomoći u smanjenju broja štetnih mikroorganizama u zraku koji uzrokuju infekcije.
 • Duhanski dim. Pročistači zraka rade protiv čestica dima smanjujući miris i negativne zdravstvene posljedice pasivnog i trećeg dima.
 • Kemijski dimovi. Pročistači zraka mogu ukloniti pare iz kućanskih kemikalija i drugih izvora koji mogu biti štetni ako se udišu.

Različite vrste pročišćivača i filtera zraka

Odabir ispravnog filtra za vrste zagađivača zraka u vašem domu ključan je. Općenito, postoje četiri vrste pročistača/filtara:

 • HEPA filteri. Visokoučinkoviti filtri za čestice zraka (HEPA) izrađeni su od guste mreže koja hvata sitne čestice poput prašine, peludi i dlake kućnih ljubimaca. Oni tjeraju zrak kroz filter, hvatajući čestice u mrežicu.
 • Ionski filtri za zrak (poznatiji kao ionizatori ili ionski filtri). Ionski pročistači zraka stvaraju negativno nabijene ione koji se vežu za čestice u zraku, čineći ih teškima i uzrokujući njihov pad na tlo.
 • UV filteri. UV pročistači zraka rade pomoću ultraljubičastog svjetla za ubijanje klica i bakterija koje mogu biti prisutne u zraku.
 • Ugljeni i ugljeni filtri. I pročistači zraka na ugljen i pročistači s aktivnim ugljenom koriste ugljen u svojim filtrima i rade tako da apsorbiraju zagađivače i nečistoće koje mogu uzrokovati neugodne mirise i potencijalno naštetiti zdravlju.

Koje su zdravstvene prednosti pročistača zraka?

Iako ne pokazuju sva istraživanja da pročišćivači zraka dovode do boljeg zdravlja, oni s visokoučinkovitim filtrima za čestice zraka (HEPA) imaju tendenciju smanjenja čestica u zraku i utvrđeno je u nekim studijama da smanjuju sustavnu upalu i krvni tlak, poboljšavaju rad pluća funkcioniraju i imaju blagotvorno djelovanje na kardiovaskularni sustav.

Terapija pročišćivačem zraka može ukloniti zagađivače i alergene iz zraka i smanjiti alergije (uključujući one od alergija na kućne ljubimce), astmu i druge respiratorne probleme. Pročistači zraka također mogu smanjiti broj štetnih mikroorganizama u zraku, poput bakterija i virusa, što može smanjiti rizik od infekcija, posebno kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.

Pročistači zraka također mogu pomoći pri spavanju budući da je zagađenje zraka povezano s kvalitetom sna i poremećajima disanja tijekom spavanja, poput hrkanja i apneje za vrijeme spavanja.

Smanjenje izloženosti zagađivačima i alergenima također može poboljšati mentalno zdravlje budući da onečišćenje zraka u zatvorenom prostoru može izazvati simptome tjeskobe, depresije i drugih stanja mentalnog zdravlja.

Isplate li se pročišćivači zraka?

Pročistači zraka mogu imati različite zdravstvene prednosti, posebice za alergičare i astmatičare. Međutim, važno je napomenuti da određene zdravstvene prednosti pročistača zraka ovise o nekoliko čimbenika, uključujući vrstu pročistača zraka koji se koristi, razinu onečišćenja zraka i zdravlje pojedinca.

Kako odabrati pravi pročistač zraka

Kako bi vam pomogli u odabiru pravog pročišćivača zraka, potrošači moraju uzeti u obzir sljedeće:

 • Veličina sobe. Potražite model koji je dizajniran za veličinu vaše sobe.
 • Vrsta filtra. Odredite koju vrstu zagađivača želite ukloniti iz zraka prije kupnje jedinice.
 • Razina buke. Neki pročistači zraka mogu biti glasni, što može smetati u spavaćim sobama ili drugim tihim prostorima.
 • trošak. Cijene pročišćivača zraka mogu varirati od ispod 50 USD do preko 1000 USD.
 • Brzina isporuke čistog zraka. Brzina isporuke čistog zraka (CADR) metrika je performansi koja uspoređuje stopu opadanja koncentracija onečišćenja s uređajem, uključenim i isključenim.

Pitanja

Ima li nedostataka u pročišćivačima zraka?

Glavna mana pročistača zraka je cijena i jedinice i njenih zamjenskih filtara. Oni također mogu pružiti lažan osjećaj sigurnosti ako vas navedu da zanemarite druge mjere ventilacije. Rijetko, ionizatori i pročistači UV svjetlom mogu emitirati ozon, koji može biti štetan u velikim koncentracijama.

Pročišćavaju li pročistači zraka cijelu prostoriju?

U kojoj mjeri pročišćivač zraka može pročistiti prostoriju ovisi o tome jeste li odabrali pravi model za veličinu vaše sobe, je li filtar prikladan za onečišćenja i ventilaciji prostorije.

Koliko je vremena potrebno pročistaču zraka da očisti sobu?

Za potpuno čišćenje sobe može biti potrebno od 30 minuta do 2 sata, ovisno o veličini sobe i razini onečišćenja. Prostorija s dobrom ventilacijom i izmjenom zraka omogućuje pročišćivaču zraka brže čišćenje prostorije.

Općenito, svakodnevna uporaba tableta protiv alergija ili antihistaminika siguran je i učinkovit način sprječavanja simptoma alergije. S vremenom, međutim, dugotrajna upotreba tableta protiv alergija može dovesti do nuspojava kao što su umor, glavobolja, suha usta, sindrom suhog oka, pa čak i suhoća kože.

Ključni zaključci:

Dnevne tablete ili tekućine protiv alergija mogu se uzimati za imunoterapiju alergija, što je jedini tretman koji zapravo liječi imunološki sustav.

Iz tih razloga najbolje je tablete protiv alergije uzimati samo kada je potrebno spriječiti alergijske reakcije, primjerice kada se sezonski broj peludi smanji. Moguće je da svakodnevna uporaba tableta protiv alergija može ukazivati ​​na ozbiljniju alergiju te je potrebno poduzeti daljnju procjenu i liječenje alergije.

Dugotrajna upotreba tableta protiv alergija također može uzrokovati da lijek s vremenom bude manje učinkovit. To može biti zbog promjena u vašoj osjetljivosti na alergije, promjena okoliša ili stresa.

Drugi fenomen koji je moguć kod dugotrajne primjene antihistaminika je tahifilaksija. Tahifilaksija je kada antihistaminik postane manje učinkovit ili kada razvijete toleranciju na lijek. To posebno vrijedi za starije sedativne antihistaminike koji mogu izazvati ovisnost jer osoba nastavlja uzimati lijek očekujući da će veće doze početi djelovati.

Druga alergijska tableta ili oralna formulacija za liječenje alergija je alergijska imunoterapija. Tradicionalno, imunoterapija alergija provodi se injekcijama protiv alergija ili supkutanom imunoterapijom (SCIT) (injekcije na površini kože).

Ovo su jedini tretmani koji zapravo mijenjaju imunološki sustav. Nove formulacije sastoje se od alergijskih kapi pod jezik, tableta protiv alergija ili čak paste za zube s imunoterapijom protiv alergija koje su osobito popularne kod djece.

Antihistaminske tablete protiv alergije uzimajte samo kada mislite da su vam potrebne

Najbolji način rješavanja alergija je uzimanje tableta protiv alergija po potrebi. To znači korištenje jedne od popularnih nesedativnih vrsta, iako u nekim slučajevima i one sedativne mogu biti korisne.

Neki ljudi znaju da će im trebati pomoć sa svojim alergijama kada je u pitanju određeno doba godine ili ako su izloženi nečemu za što znaju da će izazvati alergijsku reakciju, poput boravka u blizini psa ili mačke ili uboda pčele u dvorištu.

Korištenje nazalnih steroidnih sprejeva koji se prodaju bez recepta dobar je dodatak antihistaminskim tabletama protiv alergije. Zajedno sprej za nos i antihistaminik mogu djelovati bolje nego svaki zasebno.

Neke tablete protiv alergija sadržavat će i antihistaminik i lijek za dekongestiv. Korištenje dekongestiva treba svesti na najmanju moguću mjeru jer može povisiti krvni tlak, uzrokovati probleme s očima poput glaukoma ili pogoršati simptome bolesti štitnjače.

Contents