Antibiotici su korisni u borbi protiv loših bakterija koje nas čine bolesnima

Antibiotici su korisni u borbi protiv loših bakterija koje nas čine bolesnima

Studije su pokazale da to može dovesti do grčeva u mišićima u usporedbi sa sportašima koji su tijekom i nakon vježbanja konzumirali piće s dodatkom elektrolita.

Promijenjena neuromuskularna kontrola

Promijenjena neuromuskularna kontrola implicira da je uzrok grčeva povezan s neurološkim razlozima. Studije su pokazale da se grčevi u mišićima i dalje javljaju tijekom vježbanja bez neravnoteže znojenja i elektrolita. Smatralo se da je uzrok kontinuirani abnormalni spinalni refleks zbog umora mišića.

Vaša kralježnica sadrži mnogo neurona, stanica odgovornih za slanje i primanje poruka našim mišićima. Kada mišići dožive umor, neuroni šalju električne signale mišićima koji uzrokuju njihovu kontrakciju. To rezultira grčem mišića.

Liječenje grčeva u nogama

Liječenje grčeva u nogama ovisit će o uzroku grčeva u mišićima. Ako se zbog vježbanja puno znojite, važno je da ostanete hidrirani. Budući da pijenje samo vode tijekom i nakon vježbanja može dodatno razrijediti vaše elektrolite, pijenje pića s dodatkom elektrolita može spriječiti grčeve mišića.

Kako biste spriječili grčeve u nogama, važno je zagrijati mišiće i istegnuti se prije svake fizičke aktivnosti. To se može postići hodanjem ili trčanjem prije treninga. Nakon treninga važno je ispružiti noge kako biste spriječili da se mišići stegnu kada se ohlade, što može dovesti do grčeva u nogama. Magnezij se također može koristiti za sprječavanje grčeva u nogama.

Magnezij ima važnu ulogu u funkcioniranju mišića. Kada su razine magnezija niske, to može uzrokovati pojačanu kontrakciju mišića, uzrokujući grčeve u nogama. Studije su pokazale da kada se magnezij uzima kod zdravih ljudi, može pomoći u smanjenju mogućnosti pojave grčeva u nogama.

Važno je napomenuti da svaka osoba ima jedinstvene potrebe za elektrolitima. Ne preporučuje se nasumično započeti uzimanje dodataka prehrani. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste utvrdili što vam se preporučuje.

Prehrana je važna u prevenciji grčeva u nogama, a loše prehrambene navike često su uzrok grčeva u nogama kod sportaša. Najbolje je održavati uravnoteženu prehranu s cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem, orašastim plodovima, mlijekom, jogurtom i nemasnim mesom ili proteinima. Ovo je osobito važno ako ćete raditi vježbe visokog intenziteta. Važno je napuniti svoje tijelo pravilnom prehranom prije vježbanja, a zatim ponovo 30 minuta nakon vježbanja ako ćete vježbati sat vremena ili više.

Sindrom propusnih crijeva je stanje koje omogućuje toksinima, bakterijama i neprobavljenim česticama hrane da prijeđu crijevnu barijeru u krvotok. Kada se to dogodi, vaše tijelo doživljava upalnu reakciju koja može dovesti do razvoja dodatnih zdravstvenih stanja.

Ključni zaključci:

 • Sindrom propusnih crijeva uzrokuje da toksini, bakterije i neprobavljene čestice hrane prođu crijevnu barijeru u vaš krvotok.
 • Upalni odgovor na sindrom propusnih crijeva može dovesti do razvoja raznih manjih do ozbiljnijih zdravstvenih stanja.
 • Održavanje dobro uravnotežene prehrane i dobro zdravlje probavnog sustava mogu spriječiti razvoj sindroma propusnih crijeva i drugih zdravstvenih stanja.

Kako biste spriječili sindrom propusnih crijeva i razvoj drugih zdravstvenih stanja, važno je održavati uravnoteženu prehranu i brinuti se o zdravlju crijeva.

Što uzrokuje curenje crijeva?

Sindrom propusnih crijeva, koji je također poznat kao crijevna propusnost, stanje je koje remeti vaše normalno zdravlje crijeva dopuštajući toksinima, bakterijama i neprobavljenim česticama hrane da iscure u vaš krvotok. To se događa kada se sluznica crijeva ošteti i više ne može funkcionirati kao barijera. To može uzrokovati značajne probleme s vašim zdravljem. Četiri su glavna uzroka propusnosti crijeva:

 • Disbioza. To je bakterijska neravnoteža i vodeći je uzrok sindroma propusnih crijeva. To se događa kada postoji neravnoteža zdravih i nezdravih bakterija u vašim crijevima.
 • Loša prehrana. Prehrana bogata proteinima koji se nalaze u neproklijalim žitaricama, šećeru, genetski modificiranoj (GMO) hrani i mliječnim proizvodima može dovesti do upale u vašim crijevima. To dodatno opterećuje vaš probavni sustav i može dovesti do curenja crijeva.
 • Produljena izloženost stresu. Dugotrajni stres slabi vaš imunološki sustav. Vaš probavni sustav igra vrlo važnu ulogu u vašem imunološkom sustavu. Ako je vaš imunološki sustav slab, to onemogućuje sposobnost vašeg tijela da se riješi štetnih bakterija i virusa. To rezultira upalom crijeva i može uzrokovati propusnost crijeva.
 • Preopterećenje toksinima. Postoji više od 80 000 kemikalija i drugih toksina s kojima svakodnevno dolazimo u kontakt. Najčešći su antibiotici, pesticidi, aspirin i kontaminirani sapun. Toksini mogu negativno utjecati na vašu normalnu crijevnu floru stvarajući neravnotežu dobrih i loših bakterija, osim što uzrokuju upalu.

Biti u kroničnom upalnom stanju kao što ste ako imate sindrom iritabilnog crijeva ili celijakiju, imate HIV/AIDS, prolazite kemoterapiju, kroničnu prekomjernu upotrebu alkohola ili nesteroidnih protuupalnih lijekova ili vam je dijagnosticirana alergija na hranu također se povezuje s uzrocima sindroma propusnih crijeva .

Zdravstvena stanja koja se razvijaju zbog propusnih crijeva

Kada imate sindrom propusnih crijeva, izloženi ste riziku od razvoja drugih zdravstvenih stanja. Kada toksini, bakterije i neprobavljene čestice hrane iscure u vaš krvotok, to uzrokuje upalnu reakciju. Kronična upala niskog stupnja povezana je s razvojem poremećaja uključujući:

 • Pretilost
 • Dijabetes
 • Artritis
 • Sindrom kroničnog umora
 • Astma
 • Fibromialgija

Studije su pokazale da sindrom propusnih crijeva može biti odgovoran za veliki broj zdravstvenih problema, od manjih do većih. Manja zdravstvena stanja koja se mogu razviti iz sindroma propusnih crijeva uključuju nadutost, grčeve, umor, alergije na hranu i osjetljivost, plinove i glavobolje. Ozbiljnija zdravstvena stanja koja se mogu razviti uključuju autoimuna stanja, depresiju i druge poremećaje raspoloženja, dijabetes, upalnu bolest crijeva i multiplu sklerozu.

Kako spriječiti komplikacije uzrokovane propusnim crijevom

Najbolji načini za sprječavanje komplikacija uzrokovanih sindromom propusnih crijeva su liječenje temeljnog uzroka i briga o crijevima. Na primjer, ako je temeljni uzrok sindroma propusnih crijeva povezan s IBD-om, pokazalo se da tretmani za tu bolest popravljaju crijevnu sluznicu kod onih koji su bili pogođeni.

Postoji mnogo stvari koje možete učiniti za promicanje zdravlja probavnog sustava kako biste se brinuli za svoja crijeva. Činjenje ovih stvari može ublažiti vaše opće gastrointestinalne simptome:

 • Uzimanje prebiotika i probiotika
 • Smanjenje masti u prehrani
 • Smanjenje unosa šećera
 • Imajte dobro uravnoteženu prehranu

Savjeti za vraćanje zdravlja crijeva

Kada osjetite GI simptome koji bi mogli biti simptomi sindroma propusnih crijeva, važno je vratiti crijevne mikrobe u ravnotežu. To uključuje pristup u više koraka:

 • Uklonite hranu koja stvara probleme poput glutena, šećera i mliječnih proizvoda.
 • Zamijenite hranu onom za koju je manje vjerojatno da će iritirati crijeva, poput fermentirane hrane.
 • Popravite štetu dodacima poput L-glutamina, vitamina D, cinka i omega-3 masne kiseline.
 • Ponovno naselite svoje dobre bakterije probioticima.
 • Razgovarajte sa svojim liječnikom.

Mnogi ljudi osjećaju nejasne gastrointestinalne simptome. Prava crijevna propusnost vrlo je specifična i ne mora objasniti sve GI simptome. Opća upala crijeva preteča je crijevne propusnosti. Poduzimajući mjere za poboljšanje probavnog zdravlja, možete spriječiti razvoj prave crijevne propusnosti, što će također smanjiti rizik od razvoja drugih zdravstvenih stanja povezanih s tim.

Antibiotici su korisni u borbi protiv loših bakterija koje nas čine bolesnima. Međutim, oni također ometaju normalnu floru našeg crijeva, što može imati negativne nuspojave na vaše zdravlje. Poduzimanje mjera za sprječavanje ovih neželjenih nuspojava može rezultirati zdravijim probavnim zdravljem.

Ključni zaključci:

 • Antibiotici iskorijenjuju i dobre i loše bakterije iz naših crijeva.
 • Kada postoji neravnoteža crijevne mikrobiote, mogu nastupiti negativne zdravstvene posljedice.
 • Uzimanje pre i probiotika tijekom i nakon terapije antibioticima može pomoći u bržem obnavljanju crijevne mikrobiote.
 • Konzumiranje hrane bogate vlaknima i fermentirane hrane također pomaže zdravlju probave.

Važnost crijevnih bakterija

Ljudska crijeva sadrže različite vrste crijevnih bakterija koje igraju bitnu ulogu u vašoj probavi. Iako mnogi misle da su bakterije štetne, crijeva sadrže bakterije koje su korisne i neophodne za optimalno funkcioniranje probavnog sustava.

Različite vrste crijevnih bakterija poznate su kao vaša crijevna mikrobiota. Svaki pojedinac sadrži mnogo jedinstvenih sojeva crijevne mikrobiote. Crijevna mikrobiota ima tri funkcije:

 • Metabolički
 • Obrambeni
 • Trofički

Metabolička funkcija

Metabolička funkcija pomaže u fermentaciji neprobavljivih probavljivih ugljikohidrata, kao što su oligosaharidi, dijetalna vlakna i otporni škrobovi. Probavu povrća, voća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica obavljaju crijevni mikrobi budući da je ljudska probava složenih ugljikohidrata ograničena na amilaze i disaharidaze. Amilaza pretvara složene ugljikohidrate u maltozu ili šećer koji je disaharid. Metabolička funkcija također pomaže u obnavljanju energije i hranjivih tvari.

Obrambena funkcija

Obrambena funkcija crijevne mikrobiote uključuje natjecanje za mjesta vezivanja i hranjive tvari s autohtonim gljivicama ili bakterijama koje bi mogle izazvati infekciju. Time se sprječava prekomjerni rast štetnih bakterija koje mogu uzrokovati bolesti poput gljivičnih infekcija i Clostridioides difficile.

Trofička funkcija

Trofička funkcija crijevne mikrobiote regulira imunološki i središnji živčani sustav. Crijevni imunitet je najveći i najsloženiji dio imunološkog sustava budući da oko 80% svih antitijela proizvedenih u crijevima dolazi iz crijevne sluznice.

Kako antibiotici utječu na vaša crijeva?

Kada vam se dijagnosticira bakterijska infekcija, daju vam se antibiotici. Za više informacija – normadex-official.top .

Contents